Over Josha Zwaan

Ik ben een verhalenverteller, altijd al geweest. Mijn eerste "boek" schreef ik toen ik elf jaar oud was. De uitgever waar ik het naartoe stuurde vond het een knap werkje, maar met een te volwassen thema (ziekte en dood) voor een kinderboek. Dat zij het toch als 'knap werkje' bestempelden gaf vertrouwen, en in de jaren die volgden bleef ik schrijven. En hoewel ik werk vond in de hulpverlening en later de overstap maakte naar training en coaching, bleef schrijven de rode draad in mijn leven. 

 

Rond mijn veertigste besloot ik serieus werk te maken van het schrijverschap en nam les bij de Schrijversvakschool Amsterdam. In 2010 debuteerde ik met de roman Parnassia, die meteen een bestseller werd. Daarna schreef ik diverse romans en non-fictieboeken. Op dit moment werk ik aan mijn vijfde roman. 

 

Naast mijn werk als auteur en docent verhalende non-fictie aan de schrijversvakschool Amsterdam, richt ik me op mijn andere grote liefde: schrijfcoaching. Mijn achtergrond als gedragswetenschapper en hulpverlener én mijn ervaring als schrijfdocent en auteur zet ik in om aspirant schrijvers te helpen bij het realiseren van hun eigen schrijfdroom. De afgelopen jaren heb ik als schrijfcoach tientallen schrijvers in spé begeleid. Ik ben er trots op dat een deel van hen daarna is gedebuteerd met een roman, een non-fictieboek of een verhalenbundel. 


In een notendop

  • Ik werd in 1963 geboren in Nieuw-Zeeland, als dochter van Nederlandse immigranten. Toen ik drie jaar oud was verhuisde ons gezin terug naar Nederland. Tegenwoordig woon ik met mijn man en onze jongste dochter in Zutphen (Gelderland).
  • Ik studeerde andragologie en sociale pedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna werkte ik in de drugs- en jeugdhulpverlening en als communicatie- en leiderschapstrainer en coach in het bedrijfsleven. 
  • Hoewel mijn debuut Parnassia al in 2010 verscheen, wordt het boek nog steeds goed verkocht. Inmiddels is de 21e druk een feit. 
  • Ik schrijf en schreef de afgelopen jaren voor de uitgeverijen Artemis & Co, Ambo|Anthos en Ten Have en Mozaiek.
  • Naast boeken schrijf ik ook essays. Sinds 2009 zijn deze gepubliceerd in Dagblad Trouw, Volkskrant Magazine, Tijdschrift voor Coaching, Tijdschrift Volzin en het NRC.
  • Ik geef regelmatig lezingen, soms begeleid door muziek.
  • In mijn vrije tijd ben ik veel in mijn tuin te vinden. Tuinieren is wat ik doe als ik ontspanning, troost of afleiding nodig heb.
  • Ik vind het leuk om nieuwe kanten aan het schrijven te ontdekken. Omdat ik dol ben op theater, besloot ik mijn liefde voor toneel en schrijven samen te voegen; momenteel werk ik aan het schrijven van een theatervoorstelling.

 


Contact

Wil je mijn hulp bij het realiseren van jouw eigen schrijfdroom? Heb je mijn boeken gelezen en wil je me laten weten wat je ervan vindt? Of wil je mij boeken voor een (concert)lezing? Mail dan naar info@joshazwaan.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.