Nieuws

Mijn laatste schrijfnieuws vind je hier. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief door een mail te sturen naar info@joshazwaan.nl

Muzikaal VertelTheater - Dansen in de sneeuw

 

Het door mij geschreven verhaal Dansen in de sneeuw is het titelverhaal van een bundel met kerstverhalen uit 2019. Het Muzikaal VertelTheater bewerkte dit verhaal tot een korte voorstelling. Actrice Thea Rijsewijk en violist Gerbrand Dijkstra speelden deze voorstelling op 13 december bij de vrouwenvereniging Vrouwen van Nu in Vorden. Het was een drukbezochte avond, volledig in kerstsfeer.


Alma Mahler - De Windbruid

In 2022 schreef ik de tekst voor De Windbruid, een muziektheaterstuk over het leven en de muziek van de Oostenrijkse componist Alma Mahler (1879-1964). In het voorjaar van 2023 hebben er door het hele land zes zeer geslaagde try-outs plaatsgevonden. In het theaterseizoen 2023-2024 hopen we het stuk in nog veel meer theaters te kunnen laten zien.

Regie: Eric van Grootel, Zang: Ellen Pieterse (alt/mezzo), Piano: Monique van de Ven, Tekst: Josha Zwaan.


Als ze maar gelukkig zijn

Naar aanleiding van mijn artikel in NRC over het legenestsyndroom, werd ik gevraagd om een voorwoord te schrijven bij het boek Als ze maar gelukkig zijn van Celia Dodd. Deze Nederlandse vertaling van dit boek over de veranderende rol van ouders op het moment dat kinderen op eigen benen staan, is in maart 2023 verschenen bij Fontaine Uitgevers.


11 oktober 2022

Toen mijn jongste dochter het huis verliet, schreef ik een essay over het legenestsyndroom. Het essay werd gepubliceerd in NRC.


Binnen en buiten

Irene Wiersma schrijft liedjes, proza en poëzie. Ze zingt, ze tekent; ze is een veelzijdig kunstenaar. In het najaar van 2022 verschijnt een indrukwekkend autobiografisch boek van haar hand. Ik had de eer haar bij het schrijfproces te begeleiden. 
Als dank schreef ze een prachtig lied voor en over mij: Binnen en buiten. Beluister het hier of neem een kijkje op haar website.
De voorkant van het album is door Irene zelf ontworpen. 31 oktober 2020

Voor dagblad Trouw schreef ik, naar aanleiding van het overlijden van mijn vader, een essay over herdenken. Een paar dagen lang stond de tijd stil werd gepubliceerd op 31 oktober, twee dagen voor Allerzielen.


23 oktober 2020

Op 23 oktober verscheen bij Uitgeverij De GeitenpersDood Snipje. Een teder verhaal over een dag uit het leven van schilder Jan Mankes en zijn vrouw. De bibliofiele uitgave is te bestellen via de website van De Geitenpers. Een korte impressie van de presentatie is hieronder te zien.15 augustus 2020

Op 15 augustus gaf ik, samen met sopraan Ellen Pieterse en pianist Frank Fahner, een concertlezing ter gelegenheid van het herdenken van de bevrijding van Nederlands-Indië, 75 jaar geleden. Beluister hier het concert.

 

 

  

 


Nu verkrijgbaar

Poppenspel en Al dood, twee spannende korte verhalen, zijn vanaf nu verkrijgbaar als ebook en als luisterboek. Kijk bij bol.com, Kobo plus, Luisterrijk of Boekenwereld of ga naar de bibliotheek.Signeersessie Emma wil leven

Josha Zwaan signeert haar boek Emma wil leven na afloop van de theatervoorstellingen Emma wil leven van Solostories in Hardenberg, Arnhem, Dordrecht, Harderwijk en Leiden. Kijk op de speellijst van Solostories voor meer informatie.

 
27 februari 2020

Ik sprak een uur lang in Boeken met Michel over Emma wil leven.

 8 januari 2019

Vandaag verschijnt Emma wil leven, waarin ik Emma's leven en haar strijd tegen anorexia beschrijf.
Feestelijke presentatie Saturnusplein 3

De boekpresentatie van Saturnusplein 3 werd goed bezocht. Redacteur Harold de Croon sprak lovende woorden, ik vertelde over mijn roman en Ellen Pieterse zong liederen die in de roman genoemd worden. 

 
Dwaallicht

Mijn roman Dwaallicht is vanaf nu verkrijgbaar als luisterboek.
Concertlezing Parnassia

Bijzondere concertlezing over Parnassia met Jiddische liederen, gezongen door Niki Jacobs op 19 maart aanstaande. Voor meer info, klik hier.Waanzinnige verhalen

Eind november 2016 verscheen het boek Waanzinnige verhalen over het leven met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), met daarin het bijzondere verhaal over het leven van Patrick. Meer info op: www.fasproject.nl


April 2016

Ik gaf een groot interview aan Vrouw (Telegraaf) over Zijspoor.15 april 2016

Boekpresentatie Zijspoor

De presentatie van Zijspoor bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam werd druk bezocht. De uitgeve, een vertegenwoordigster van de Nierstichting en ik spraken over het boek en het belang van donorschap bij leven.

 
14 april 2016

Ik sprak samen met mijn echtgenoot bij Tijd voor Max over mijn nieuwste boek Zijspoor waarin ik vertel over over de ziekte van mijn zoon en de transplantatie van een nier van mijn man naar mijn zoon.

 
Dwaallicht: midprice uitgave

18 februari 2016

Vanaf vandaag in de boekhandels: de midprice uitgave van Dwaallicht. Deze roman over leven met angst en depressie is nu te koop voor 10 euro.

 

Bram Bakker, psychiater en publicist over Dwaallicht:

'Houd je van lezen en vind je psychische stoornissen interessant? Dan moet je dit boek beslist lezen!'15 april 2016

Op 15 april verschenen: Zijspoor

Op 15 april 2016 verschijnt bij Uitgeverij Ten Have mijn eerste non-fictie boek: Zijspoor.

In Zijspoor vertel ik over de periode dat mijn oudste zoon ernstig ziek was en over de transplantatie van een nier van mijn man naar mijn zoon. Dagboekfragmenten en reflecties op het leven met een zieke zoon wisselen elkaar af.

 November 2015

Waanzinnige Verhalen

In november is het project Waanzinnige Verhalen van het FAS-project van start gegaan. 22 schrijvers en kunstenaars trekken een jaar lang op met een volwassene met het Foetaal Alcohol Syndroom. Uit die ontmoetingen zullen verhalen, muziek en kunst voortkomen. Ik ben een van de deelnemende schrijvers. Voor meer informatie kijk op www.fasproject.nl.

 22 november 2015

De twintigste druk van Parnassia ligt nu in de boekhandels!

Mijn roman Parnassia heeft een twintigste druk gekregen. 
Grote letter uitgave

Mijn roman Dwaallicht is er nu ook in een grote letter uitgave. Onder andere verkrijgbaar bij www.bol.com.19 oktober 2015

Nieuwe uitgaven Parnassia

In de Leeslichtserie is de roman Parnassia verschenen als makkelijk leesbaar boek voor laaggeletterden.

 

En vanaf vandaag is Parnassia ook als luisterboek verkrijgbaar, te bestellen via onderstaande knop. 

 

 Contact

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfnieuws? Abonneer je dan op de nieuwsbrief. Mail naar info@joshazwaan.nl of stuur me een berichtje via het contactformulier. Ik stuur de nieuwsbrief alleen uit als ik iets te melden heb. 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.