Parnassia

Oktober 2010 verscheen bij uitgeverij Arthemis & co mijn debuutroman Parnassia. Een aangrijpende roman over een Joods meisje dat onderduikt bij een christelijk gezin en vervreemdt van haar eigen familie en tradities.

Parnassia is gebaseerd op historische feiten: in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog werd het voor ondergedoken Joodse kinderen vaak beter geacht om bij hun christelijke pleegouders te blijven, dan om terug te keren naar hun eigen familie. Als gevolg hiervan is over honderden kinderen jarenlang strijd gevoerd tussen Joodse en christelijke organisaties.

 

Het is 1942 en de vervolging van Joden in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka wordt door haar ouders ondergebracht bij een kinderloze dominee en zijn vrouw in Zeeland, die zich vol liefde over haar ontfermen. Rivka wordt Anneke en voor de buitenwereld zijn haar ouders omgekomen bij het bombardement op Rotterdam.

 

Wanneer na de bevrijding haar vader en haar broertje Simon op de stoep staan om haar op te halen, herkent ze hen niet meer en kiest ze voor een nieuw bestaan als Anneke.

 

Jaren later woont Anneke in Leiden, waar ze lesgeeft op een basisschool. Ze wordt verliefd op Joost, een beetje een outsider, en naar later blijkt met een Joodse achtergrond, net als zij. De geboorte van hun kinderen maakt bij zowel Joost als Anneke een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los die niet meer te stoppen lijkt. Terwijl Joost zich steeds meer tot het joodse geloof begint te wenden, neemt Anneke afstand van hem en haar gezin. Ze blijkt niet bij machte van haar kinderen te houden en een leven op te bouwen met anderen. Na de dood van Joost ontmoet Anneke haar dochter Sandra op het strand, en stukje bij beetje vertelt Anneke aan Sandra het verhaal van Rivka die Anneke werd, en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

 

1ste druk: 2010

21ste druk: 2016

 


Recensies en interviews

Nieuw Israelitisch Weekblad, juli 2011

"Josha Zwaan heeft een prachtwerk afgeleverd dat qua compositie nagenoeg perfect is, maar ook de dialogen en de dialogen interieur zijn razend knap geschreven."

 

 


Reformatorisch Dagblad, april 2011

"Deze onthutsende en intrigerende roman rijkt verder dan het thema oorlog. Lof voor de debutant."

 


ECI interviewt Josha Zwaan, april 2011

'Veel kinderen wilden na de oorlog niet meer terug naar hun familie.'

 


Esta, december 2010

'Knap geschreven en hartverscheurend portret.'