Zeevonk

Intrigerende roman waarin de geschiedenis van passagiersschip de Willem Ruys (later Achille Lauro) en het leven van de jonge Freya samenkomen. 

 

Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd op de beroemde werf De Schelde, in opdracht van de Rotterdamse Lloyd, gestart met het bouwen van een nieuw en bijzonder mailschip: de Willem Ruys. Het schip voerde tot begin jaren vijftig de lijndienst op Indonesië uit, daarna die naar Australië en Nieuw-Zeeland. Na verkoop aan een Italiaanse reder kreeg het de naam Achille Lauro. Onder deze naam voer het schip verder als luxe cruiseschip. In 1985 werd het gekaapt door leden van de PLO, waarbij een joods-Amerikaanse passagier werd vermoord. In 1994 ging het inmiddels wereldberoemde schip na een brand ten onder en zonk in de Indische Oceaan.

 

Zeevonk neemt de lezer mee in de rijke geschiedenis van de Willem Ruys. Parallel aan die geschiedenis vertelt de roman het verhaal van Freya, een vrouw die als klein meisje met haar moeder geïnterneerd werd in een van de Japanse kampen. 

 

Freya raakt in de loop van het verhaal steeds meer betrokken bij de gebeurtenissen op het schip. Deze gebeurtenissen maken stukje bij beetje herinneringen wakker aan haar vroege levensjaren, aan haar vader die vocht tegen de volgelingen van Soekarno en na zijn terugkeer in Nederland de draad van het leven niet meer kon oppakken. Langzaam wordt duidelijk waarom Freya niet het grootse en meeslepende leven heeft kunnen leiden waar ze als tiener van droomde.

 

Zeevonk is geen autobiografische roman. Wel putte ik onder meer uit de ervaringen van mijn moeder die geboren is in Indonesië en uit mijn eigen ervaring: in 1967 reisde ik op de Achille Lauro met mijn geëmigreerde ouders terug naar Nederland.

 

Zeevonk is een uitgave van uitgeverij Artemis & Co.

1ste druk: 2013

5e druk: 2015

ISBN. 978-90-472-0319-3


Recensies

Reformatorisch Dagblad, augustus 2013

'Josha Zwaan heeft een bijzonder schrijftalent. Ze is door haar professie een kenner van de mens en haar handelen. Ik word als lezer meegezogen in het verhaal dat zowel sterk als triest is.'

 


Nieuw Israëlitisch Weekblad, maart 2013

'Schrijfster Josha Zwaan verkent in dit boek middels een lichte stijl de overeenkomsten tussen Indische en Joodse oorlogsslachtoffers: onthechting, angst, onderdrukking van gevoelens. Maar ondanks de zware thematiek wordt het boek nergens te zwaar.'