Dwaallicht

Een hoopgevende roman over leven met psychische problemen. 

 

Wat als je je angsten niet meer de baas bent? Kun je dan nog wel een normaal leven leiden? Het overkomt Marthe. Haar leven wordt beheerst door psychische problemen. Machteloos kijkt haar gezin toe hoe het van kwaad tot erger gaat. Totdat de situatie op een dag escaleert en haar man met de kinderen vertrekt. Dit blijkt een keerpunt in Marthes leven. Na vele omzwervingen leert Marthe heel voorzichtig, met vallen en opstaan, zichzelf te accepteren en groeit haar zelfvertrouwen.

 

Dwaallicht is een verhaal over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid. 

 

Voor het schrijven van deze roman heb ik geput uit mijn  eigen ervaring met depressie en angst en uit mijn ervaringen in de hulpverlening aan dak- en thuislozen en verslaafden.

 


Recensie

Redacteur Sanne van Bruggen over Dwaallicht:

'Josha Zwaan kan heel mooi over de zwaarte en schoonheid van het leven schrijven. In haar nieuwe roman Dwaallicht leeft de hoofdpersoon, Marthe, met zoveel angsten, dat haar leven bijna onleefbaar is. Een zwaar onderwerp, maar Josha weet er een prachtige ketting van lichtjes doorheen te weven, waardoor het nooit te zwaar wordt. De lichtjes, dat zijn de passages over de schoonheid van het leven, bijvoorbeeld in de vorm van kunst, literatuur, muziek en natuur.'